Výlet 6. třídy na Milešovku

21. 06. 2016

Autobusový výlet šesté třídy byl naplánován na úterý 21. června. Volná místa doplnili po sedmi žáci ze čtvrté a deváté třídy. Cílů jsme měli několik a prvním z nich byl důl na český granát v Podsedicích na Litoměřicku. Vyslechli jsme zajímavé povídání o tomto vzácném nerostu a také se seznámili s jeho těžbou. Několik úlomků jsme si mohli odnést s sebou.

Na exkurzi v lomu navazovala prohlídka expozic v Muzeu českého granátu v Třebenicích. Návštěvník si zde může doplnit informace o zpracování českého granátu a prohlédnout si kolekci současných i historických šperků. Navíc tu má své modely i spolek Hrady Českého středohoří, představující některé naše hrady v současné podobě i v pravděpodobné podobě v době jejich největší slávy.

Dalším cílem výletu se stala Milešovka, s výškou 837 metrů nad mořem nejvyšší hora Českého středohoří. Cesta na vrchol byla strmá a velmi kamenitá, ale rozhled z vrcholu stál za to. Je právem považován za jeden z nejkrásnějších nejen v naší republice.

Po sestupu zpět dolů jsme jeli k zámku v Libochovicích. Leží dvanáct kilometrů od města Lovosice, na levém břehu řeky Ohře. Tady jsme si dopřáli 15minutový rozchod a poté se vrátili autobusem do Jesenice. Děkujeme paní učitelce Knappové a paní učitelce Šikové za krásný výlet.

Napsali: Daniel Dostál a Tomáš Tran

Výlet 6. třídy na Milešovku