Exkurze 5. tř. do CHKO Křivoklátsko 24. – 25. 6. 2010

25. 06. 2010

Téměř ve stoprocentním složení se vydala naše třída na dvoudenní exkurzi do CHKO Křivoklátsko. Ubytování a program jsme měli domluvený na Emilovně – objektu LČR.

Na místo jsme dorazili kolem poledního, (dopravil nás sem autobusem pan Kohout, i přesto, že sem linka nejezdí). Děti se ubytovaly v pěkně zařízených apartmánech, obhlédli jsme okolí a vydali se s naším průvodcem panem Pechou mladším – revírníkem – na Emilovně na exkurzi. Zpočátku jsme si vyslechli zasvěcené povídání o hospodaření v lesích, cesta nám pěkně ubíhala a zanedlouho jsme byli u cíle dnešního dne – na hradě Týřově.

Po prozkoumání zříceniny, pokochání se pohledem na Berounku a nepostradatelné svačině jsme se za pěkného slunného podvečera vydali na zpáteční cestu, kterou nám zpříjemnil nález spousty hřibů. Motivací pro rychlejší návrat se stala vidina koupání "v našem" rybníku, a tak ihned po příchodu kdo chaty jsme si dali sraz u rybníka a pěkně se "vyčvachtali".

Večer zakončil táborák. Děti si pro nás připravily překvapení ve formě 2 představení, která se jim rozhodně povedla. Opekli jsme si buřtíky, popovídali a některým z nás se dokonce podařilo vidět lišku, která si šla pro zbytky naší večeře. Za svitu měsíce v úplňku jsme si šli lehnout.

Ráno nás při snídani opustil Vašík a děti se vydaly na stezku, kde určovaly dřeviny. Nejlépe si vedla Petra, ale všichni se snažili a tak si zasloužili sladkou odměnu. Poté jsme se vykoupali, zahráli si brenbal, uklidili a vydali se pěšky do Křivoklátu. O naše zavazadla se ochotně postarali místní lesáci.

Cesta zpět byla namáhavá hlavně pro Barču, kterou bolela noha, ale vše hrdinně zvládla. Kolem cesty rostly jahůdky, a tak o občerstvení nebyla nouze. Zastavili jsme se U tří pramenů a vyzkoušeli jsme si Kneipovy lázně, které jsou velmi dobré třeba jako prevence křečových žil. Pobyt ve studené vodě je ideální po dobu jedné minuty – málokdo to vydržel, ale pokoušeli se skoro všichni.

V Křivoklátě nás opustila Kája a my jsme se občerstvili v místním hotelu a tím jsme naši exkurzi zakončili.

Pobyt na Emilovně se vydařil a myslím, že děti budou mít na co vzpomínat.

V. Knappová

Exkurze 5. tř. do CHKO Křivoklátsko 24. - 25. 6. 2010