Lyžařský kurz České Hamry 2019

17. 02. 2019
Zhruba šest kilometrů na jih od krušnohorského města Vejprty se nachází vesnice České Hamry. Leží těsně u německých hranic – k saskému Hammerunterwiesenthalu je to co by kamenem dohodil. A právě sem, do Českých Hamrů, zamířili účastníci lyžařského kurzu ZŠ a MŠ Jesenice.

NEDĚLE 17. 2. 2019

Na lyžařský kurz jsme odjížděli od školy už v neděli 17. února. Každý měl s sebou sjezdové lyže a veškeré příslušenství pro bezpečné lyžování. A samozřejmě osobní výbavu na týdenní pobyt na horách. Cestovali jsme autobusem do Českých Hamrů v Krušných horách pod pedagogickým dohledem p. uč Peterové (vedoucí kurzu), p. uč Doležalové, p. vych. Vodrážkové (zdravotnice), p. uč. Knappa a lyžařského instruktora Petra Zemana.

Naším dočasným útočištěm se stal hotel Habsburg. Dostali jsme klíče od pokojů a každý se šel ubytovat. První večeři (zeleninová polévka a kuře s bramborovou kaší) jsme měli v 1830. Po jídle se všichni sešli, aby si vyzkoušeli lyže a boty, což bylo nutné před vlastním nácvikem lyžování. Následovalo poučení o chování v hotelu, na sjezdovce a na vleku, seznámení s desaterem lyžařského výcviku a denním režimem. Večerku jsme měli ve 2200 hodin.

PONDĚLÍ 18. 2. 2019

Budíček v 715 hodin narušilo několik nedočkavců již v 6 hodin. Po ranní hygieně, snídani a přípravě jsme jeli na Klínovec, který je od hotelu Habsburg vzdálen asi 6 kilometrů. Zdejší skiareál je největší lyžařský areál v Krušných horách. Tady nás učitelé rozdělili do skupin podle lyžařských dovedností. Sportování na sněhu bylo moc fajn.

Výcvik pokračoval i odpoledne, ovšem už ne společně. „Nelyžaři“ trénovali na menším svahu u hotelu, ostatní odjeli skibusem na Klínovec. Vrátili se až v 1630. Začátečníci zakončili svou snaživost na lyžích příjemným krmením koz a ovcí u hotelu. Pak už se čekalo na večeři, po níž následoval společný večerní program. Z her můžeme zmínit například hledání identity, bingo či rozplétání. Po vyhlášení večerky jsme byli už tak utahaní, že jsme okamžitě usnuli.

ÚTERÝ 19. 2. 2019

Na hory jsme přijeli proto, abychom si je pořádně užili. A tak nás hned po snídani dopravil skibus do střediska Neklid na sjezdovky, kde jsme (opět ve skupinách) pilovali své dovednosti. Ve 1200 hodin jsme vystoupali lanovkou na oběd a pak se znovu věnovali lyžování. To nám vydrželo do 1530. Pak si nás na parkovišti vyzvedl skibus a dovezl zpátky k hotelu. Tam jsme si následně poslechli zajímavé povídání z úst pracovníků Horské služby. Dozvěděli jsme se důležitá telefonní čísla pro zavolání první pomoci, seznámili se s činností a kompetencemi Horské služby a připomněli si bezpečné chování na sjezdovce a vlecích.

Také dnešní večer patřil hrám a soutěžím, například židličkované, uzdravování zvířátek, pantomimě nebo hádání „poznej, kdo jsem“.

STŘEDA 20. 2. 2019

Dopolední program navázal na úterní veselé soutěžení. Ve výběhu pro kozy před chatou jsme si to rozdali v trojboji, jehož disciplínami byly běh do kopce, vrh hůlkou a hod koulí do kýble. Po svačině navázal na trojboj závod na běžkách a štafeta. Je zřejmé, že nám po tom všem oběd (rýže s omáčkou) pořádně zachutnal! 

Odpoledne jsme se vydali na běžkách na několikakilometrovou trasu do Vejprt. Cestou jsme viděli ledopády a měli krásný výhled do Německa. Vždyť Vejprty tvoří s německou obcí Bärenstein opticky jeden celek, rozdělený pouze hraničním potokem Polava. Ve městě, které čítá kolem tří tisíc obyvatel, jsme zašli do malého krámku a koupili si něco dobrého na zub. Zpátky do Českých Hamrů nás dovezl autobus. Prožili jsme opět skvělý den a počasí nám přálo.

ČTVRTEK 21. 2. 2019

Dnešek byl zasvěcen celodennímu lyžování na Klínovci. Musíme říci, že jsme si to všichni pořádně užívali. Každý si uvědomoval, že kurz se chýlí ke svému konci a že se zítra budeme s horami loučit.  

Po návratu do hotelu se přistoupilo k vyhodnocení celého týdne, rozdání diplomů a odměn. Poté se opět soutěžilo a hrály hry. Nakonec vše vyvrcholilo večerní stezkou odvahy, kterou připravily paní učitelky, a nechyběla ani sladká tečka na závěr.

PÁTEK 22. 2. 2018

Páteční budíček zazněl v 700 hodin. V plánu byl ještě jeden odjezd na hory, ale k němu už nedošlo z důvodu velmi deštivého počasí. Proto jsme si šli balit své věci před odjezdem domů. Ještě jsme se naobědvali (vývar s nudlemi a knedlíky s omáčkou) a pak už jen čekali, až pro nás přijede autobus. Na jedné straně nám bylo líto, že kurz končí, na druhé straně se už každý těšil domů. Ale bylo to super a my bychom chtěli poděkovat všem, kdo nám to umožnili.  

Sestaveno z příspěvků účastníků lyžařského kurzu 2019

DOPLNĚNÍ K LYŽAŘSKÉMU KURZU

Velké poděkování patří také všem dětem, které byly opravdu hodné a vzájemně si pomáhaly. Všude byly včas a s chutí se účastnily všech her a soutěží. Sešla se super parta a bylo nám s vámi příjemně. Těšíme se na další setkání na horách.

Učitelé z lyžařského kurzu

Lyžařský výcvik 2019