Jazykový kurz v Berkshire College

01. 06. 2019
V neděli 26. 5. 2019 před polednem jsme odjeli od ZŠ Jesenice v počtu 17 dětí (z 5., 6., 8. a 9. třídy) a dvou učitelek (Miroslavy Peterové a Jany Doležalové) do Šanova a Čisté, kde přistoupili další účastníci zájezdu. Celkem jelo 43 dětí a šest učitelek.

V Plzni se k nám ještě přidala milá průvodkyně Adéla, od níž jsme se v průběhu celého pobytu v Anglii dozvěděli mnoho zajímavostí.

1. DEN - CESTA ZAČÍNÁ…

Od hraničního přechodu Rozvadov vedla naše cesta do Německa a dále přes Belgii do Francie. V přístavu Calais jsme se nalodili na trajekt společnosti DFDS, který nás přeplavil přes kanál La Manche rozdělující Francii a Velkou Británii. Pluli jsme zhruba 1 hodinu a 45 minut, přičemž se čas posunul o hodinu zpět. Po vylodění jsme stanuli na území Velké Británie v přístavu Dover a následně pokračovali v cestě do Londýna, kam jsme dorazili v 8 hodin. 

2. DEN – LONDÝN                                                                                 

Návštěva Londýna začala procházkou po parku a čtvrti Greenwich. V parku se nalézá známá královská observatoř a prochází tudy nultý poledník, který jsme společně překročili. Dále jsme se svezli lodí po řece Temži kolem Isle of Dogs až k mostu Tower Bridge, odkud máme společnou fotografii. Prohlédli jsme si londýnský hrad The Tower, který sloužil jako královský hrad, pevnost, vězení, místo poprav a nyní je domovem korunovačních klenotů. Prošli jsme se po finančním centru Londýna – The City, viděli památník velkého požáru města, banku, St. Paul’s Catedral, Millenium Bridge a galerii Tate Modern. Každý tak za dnešek našlapal 16 kilometrů.

Večer jsme se vrátili lodí k autobusu a v 18:30 odjeli z Londýna do Berkshire College, kde nás čekala večeře a ubytování. Příjemně nás překvapilo prostředí, v němž se škola nachází. Celý objekt je postaven v typickém anglickém stylu s rozlehlými pozemky a zelení všude kolem. Personál, který se tu o nás staral, byl velmi vstřícný, milý a přátelský. Sympatie byly vzájemné. Všichni zaměstnanci jazykové školy ocenili „naše“ děti za jejich chování, přístup a snahu oproti ostatním zahraničním studentům.

3. DEN – WINDSOR CASTLE

Ráno se děti rozdělily do skupin pro dopolední výuku angličtiny. Po obědě pak navštívily největší a stále obývaný hrad ve Velké Británii Windsor Castle, který je též sídlem královské rodiny. Viděli jsme zde množství úžasných exponátů – kulku, která zabila admirála Nelsona, Podvazkové řády, slavné portréty členů královské rodiny aj. Součástí výletu byl i nákup suvenýrů. Po návratu jsme se prošli po blízkém okolí školy.

4. DEN -  WARNER BROS STUDIOS

Stejně jako předchozí den nás čekala dopolední výuka a po obědě následovalo odpoledne plné nezapomenutelných zážitků ve filmových ateliérech. Užili jsme si jedinečnou expozici o natáčení filmů o Harrym Potterovi, atmosféra z filmů o mladém kouzelníkovi na nás dýchala na každém kroku. Po návratu byla večeře a osobní volno, které děti vyplnily hraním společenských her.  

5. DEN – OXFORD

Proběhla poslední dopolední výuka angličtiny a po obědě nás čekal výlet do centra slavného univerzitního města Oxford. Oxford je nejstarší univerzita v Anglii, převážně v gotickém stylu. Prošli jsme ulicí High Street, kolem kostela St. Mary the Virgin, slavné knihovny Bodleian Library, pozoruhodné knihovny Radcliffe Camera, divadla Sheldonian Theatre, kolem mnoha kolejí a zajímavostí. Došli jsme až k největší koleji Christ Church College, kterou jsme si prohlédli a podívali se až do míst, kde se také filmovaly scény pro filmy o Harrym Potterovi (v jídelně je původní vybavení a dodnes slouží ke svému účelu).

6. DEN – LONDÝN – WESTMINSTER

Dnes byl na programu náročný výlet do centra Londýna. Popojeli jsme metrem a zamířili k asi největším aktuálním lákadlům – obřímu vyhlídkovému kolu London Eye a 4D kinu. Z kabinek vyhlídkového kola byl nádherný výhled, k čemuž nám dopomohlo i krásné počasí. London Eye je největší vyhlídkové kolo v Evropě a je postaveno na jižním nábřeží řeky Temže. Je vysoké 135 m a nese 32 klimatizovaných kabin, z nichž každá pojme 25 cestujících. V jednom okamžiku se tak na Londýnském oku může svézt až 800 návštěvníků. Jedna jízda (otáčka) trvá přibližně 30 minut. Kolo se otáčí rychlostí pouhých 26 cm za sekundu (želva se pohybuje 2x pomaleji). Při jasné obloze lze dohlédnout až do vzdálenosti 40 – 50 km. „Let“ na obřím kole byl nezapomenutelným zážitkem pro všechny.

Cestou z London Eye jsme míjeli Big Ben, Houses of Parlament, Scotlandyard, Horsesguards, Buckingham Palace, Westminster Abbey, vládní třídu Whitehall, náměstí Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Leicester Square a čínskou čtvrť Soho. Tentokrát každý nachodil 14 kilometrů. V podvečer jsme nakoupili další suvenýry a přeplněným metrem se vrátili zpět k autobusu. Před odjezdem se dokoupilo nezbytné jídlo a pití na cestu a ve 20 hodin opouštěl autobus Londýn. Následná cesta trajektem skýtala poslední možnost, jak utratit zbývající libry. Do České republiky jsme přijeli v sobotu 1. června ve 13:30 a ke škole dorazili v 16:15 hodin.

Zájezd hodnotíme jako velmi naučný a plný zážitků. Děkujeme dětem za jejich vzorné chování, dochvilnost a respekt vůči ostatním a těšíme se na další podobné výlety.

Napsaly paní učitelky Miroslava Peterová a Jana Doležalová

Ohlédnutí (.pdf)

Studijní pobyt, Anglie, 2019 - I

Studijní pobyt, Anglie, 2019 - I