Sedmáci na kolech 2019

20. 06. 2019
Cyklovýlet žáků sedmé třídy do Mariánské Týnice a Kralovic se uskutečnil ve čtvrtek 20. června.

Po osmé hodině jsme vyjeli s paní učitelkou Hrůzovou a paní učitelkou Valešovou směrem k jesenickému viklanu a po lesních cestách dorazili ke křižovatce mezi obcemi Žihle a Podbořánky. Jízda se bohužel neobešla bez komplikací. Francisco píchl duši, a tak se naše skupina rozdělila. Já (Viki), Kiki, Zbyňda, Tonda a paní učitelka Hrůzová jsme pokračovali v cestě do Mariánské Týnice, ostatní žáci s paní učitelkou Valešovou zůstali s Franciscem. Ukázalo se, že měl v duši celkem čtyři díry! Dopadlo to tak, že mu matka přivezla nové kolo, a skupina po tomto zdržení zamířila rovnou do Kralovic.

My jsme už mezitím obdivovali Mariánskou Týnici. Objektem nás prováděla milá paní průvodkyně, která vše doprovázela komentářem. Zmíním kupříkladu figuríny oblečené do slavnostních kostýmů, kdy jsme hádali, k jaké příležitosti to asi bylo. Moc se nám to líbilo. Po prohlídce si někteří nakoupili suvenýry a mohlo se vyrazit do Kralovic. Zde jsme se znovu setkali s paní učitelkou Valešovou, Franciscem, Tomášem a Matyášem. Každý uvítal 45minutový rozchod na oběd. Potom jsme znovu nasedli na kola a přesunuli se ke kralovickému kostelu sv. Petra a Pavla. Tady jsme si vyslechli povídání o jeho historii a také navštívili hrobku s mumiemi členů rodiny Floriána Gryspeka, který v 16. století kostel renesančně přestavěl. Zhlédli jsme i krátké video.

Čas rychle ubíhal a bylo třeba myslet na návrat. Pro Franciska přijel pan školník, protože Franc píchl duši i u druhého kola. Vraceli jsme se polními a lesními cestami se zastávkou u paní učitelky Břinkové, kde jsme si do lahví doplnili pití. Ve Žďáru jsem se od skupiny oddělila, ostatní dojeli do Jesenice.

Děkujeme paní učitelce Valešové a paní učitelce Hrůzové za hezký výlet, moc jsme si ho užili.

Napsala Viktorie Vacková

Sedmáci na kolech 2019