Hubertský den 2019

24. 09. 2019
Tradici Hubertského dne si žáci 1. až 6. třídy naší školy připomněli v úterý 24. září. Přestože počasí nebylo akci příliš nakloněno (chvílemi se z oblohy spustil déšť), zaměstnanci Lesů ČR se překonali. Pro děti připravili bohatý program, za který si zaslouží velké poděkování.

Na Sv. Hubert se jednotlivé třídy vydaly pěšky se svými učiteli. Pro ty starší připravila paní učitelka Knappová soutěž v poznávání hub, s níž jí na trase pomáhaly dívky z 9. třídy, autorky tohoto článku. Hlavní program se však odehrával v okolí loveckého zámečku. Příchozí nejprve přivítala dvojice žen fanfárou na lesní roh a poté je informovala o akcích, které jsou pro ně připraveny.
Začínalo se okružní cestou podle fáborků, kde zhruba po sto metrech čekala na děti projížďka s nádherným černým koníkem Gulliverem. Taková atrakce hned na úvod! Děti byly nadšené a těšily se na další překvapení. Užívaly si je na celkem osmi stanovištích:
 
1. Plody podzimu
2. Poznávání stromů podle listů, jehličí a dřeva
3. Zastávka u včeliček – s ochutnávkou medu
4. Máš odhad? Která přírodnina k čemu patří?
5. Výcvik loveckého psa
6. Lovecká vášeň – poznávání zvířecích stop
7. Ptačí svět – poznávání ptačích druhů
8. Bystré oko – střelba vzduchovkou na siluetu zvířete
 
Na každém stanovišti dostaly razítko do kartičky, kterou si předtím vyzvedly na startu. „Poznávačka“ skončila u loveckého zámečku. Než se děti pustily do plnění dobrovolných aktivit, povětšinou dovednostních, vybraly si odměnu za absolvování trasy (přívěsky, propisky, barevná ohebná pravítka, …) a poté občerstvení v podobě balené vody, tatranky a špekáčku nebo sekané na opékání na ohni. Bylo znát, že si to každý užíval.
Cesta zpět do Jesenice sice postrádala kouzlo pěší procházky, doplněné o sběr kaštanů v jírovcové aleji, ale návrat autobusem ulevil nejmladším dětem a napravil časové manko způsobené deštěm. Přeháňky však v žádném případě nepokazily dojem ze skvělého Hubertského dne!

Napsaly Marie Duchková a Vlasta Rácová, IX. třída