Soutěž o NEJ houbu

30. 09. 2019

Mykologické výstavy a soutěže se pomalu stávaly v Jesenici pravidlem a těšily se velkému zájmu jak z řad dětí, tak i jesenické houbařské veřejnosti. Vloni nám houby nerostly a letos si užíváme houbařských žní. Bohužel se nám nepodařilo zajistit odborníka (Michal Polata je nemocen), takže jsme uspořádali alespoň soutěž O Nej… houbu.

To Nej… mohl každý pojmout po svém. Největší, nejokousanější, nejčervivější, nejzvláštnější… Celkem se nám ve škole sešlo 28 hub, častěji celých houbových dekorací. Asi nejzajímavějším „úlovkem“ byl květnatec Archerův, který našla Vlasta Rácová v okolí Krt, zajímavý byl také nález stročka trubkovitého, který přinesla Míša Burstová z hubertských lesů.
Vyhlášení výsledků proběhlo ve středu 2. října v pracovně přírodopisu. Hlasování se zúčastnilo 139 dětí a zaměstnanců školy. Nejvíce hlasů, a to 52, získala houbová dekorace děvčat z 5. třídy: Kačky Trpákové, Kačky Kovářové a Emči Casasové. S 31 hlasy obsadila 2. místo Janina Klementovičová ze 3. třídy a na pomyslný bronzový stupeň vystoupali hned tři soutěžící: Vlasta Rácová z 9. třídy a Tereza Procházková s Eliškou Machovou ze 7. třídy. Ostatní obdrželi čestné uznání či diplom za účast.
Houbám byly věnovány i úkoly, které plnili páťáci a šesťáci cestou na Hubert. Z „pětky“ si nejlépe vedla dvojice Míša Burstová a Míša Narovcová se dvěma chybami, ze 6. třídy byli nejlepší Kuba Hlaváček a Jirka Klementovič se čtyřmi chybami.  
A aby nebylo hub málo, i první kolo soutěže Od podzimu do jara se věnuje houbařské problematice. Otázky budou viset na nástěnce v pavilonu A do pondělí 7. 10. Soutěžící mohou používat houbařské atlasy, které jsou jim k dispozici, a vyplněné kartičky odevzdají do připravené krabice.  
Děkuji všem účastníkům za „houbičky“ a také Majdě Duchkové a Vlastě Rácové za pomoc.
 
Mgr. Vlastimila Knappová