Exkurze do Botanické zahrady v Praze 27. 4. 2012

27. 04. 2012

Exkurze do pražské Botanické zahrady byla společným autobusovým výletem některých žáků šesté až deváté třídy. Uskutečnila se v pátek 27. dubna za nádherného počasí a pod vedením paní učitelky Knappové a paní učitelky Valešové. Na programu však nebyla jen prohlídka proslulé zahrady, ale i návštěva velmi neobvyklé výstavy THE HUMAN BODY EXHIBITION a také výstava GIGANTI, představující nejzajímavější zvířata doby ledové v životní velikosti.

V Botanické zahradě se nás ujala průvodkyně, která nás zavedla do skleníku. Nešlo však o nějaký zahradní doplněk, nýbrž o rozlehlý tropický skleník Fata Morgana. Zde se vyskytovaly
v hojném počtu rostliny z různých zemí světa, například z Mexika či Austrálie. Co však nadchlo každého z nás, to byli všude poletující nádherní motýli. Kdo měl možnost, tak si motýly vyfotil.

Ze skleníku jsme se posléze přesunuli do rozkvetlé zahrady. Byla plná květin! Jen co jsme se na ně dostatečně vynadívali, obdržel každý pracovní papír a čas jednu hodinu na jeho vyplnění. Tím nám exkurze umožnila nejen obdivovat rozmanitost flóry, ale také upevnit nové poznatky, které jsme návštěvou Botanické zahrady Praha získali.

Po prohlídce se naše výprava rozdělila na dvě skupiny. Jedna skupina šla s paní učitelkou Valešovou na výstavu nazvanou GIGANTI, druhá se odebrala s paní učitelkou Knappovou na výstavu THE HUMAN BODY EXHIBITION. Obě výstavy byly velice zajímavé a také jsme ocenili, že nám průvodci vše vysvětlili a že jsme se mohli na cokoliv zeptat.

Především výstava THE HUMAN BODY EXHIBITION byla poněkud netradiční. Viděli jsme však spoustu realistických výjevů, obnažené orgány, cévy v těle, porovnali jsme zdravé plíce a plíce kuřáka, mohli jsme si prohlédnout ještě nenarozené dítě a dokonce i celou nervovou soustavu člověka. Informace se jen hrnuly, a tak jsme se třeba dozvěděli, že nejmenší kosti máme v uchu, že ženy mají mnohem větší pánev než muži nebo že ženský sval váží stejně jako ten mužský.

Po celou dobu panovalo hrozné vedro, takže jsme se po prohlídce osvěžili nanukem a studenými nápoji a bohatší o nové dojmy i znalosti se vydali na zpáteční cestu k domovu.

Napsaly Barbora Havlíčková a Kateřina Dolejšová, VII. třída

Exkurze do Botanické zahrady v Praze 27. 4. 2012

foto Kateřina Dolejšová, VII. třída