Lyžařský kurz České Hamry 2020

28. 02. 2020

V neděli 23. února jsme se sešli u školy, nanosili lyže, běžky a tašky do autobusu a v 15 hodin vyjeli směrem na České Hamry. Po cestě foukal silný vítr a nikde nebylo ani památky po sněhu. Spousta z nás začala mít obavy, že si ani nezalyžujeme. Jak jsme se ale blížili k místu pobytu, objevovaly se zasněžené vrcholky a nálada se všem rázem zlepšovala. Kolem půl páté jsme stanuli před hotelem Habsburg, vynosili zavazadla a kluci pomohli s lyžemi a běžkami.
 
Po přidělení jednotlivých pokojů se každý ubytoval. V 19 hodin byla večeře, sekaná s bramborem. Proběhlo také nezbytné poučení o chování v hotelu, na sjezdovce a na vleku. Pak si každý našel lyže a boty a zkusil se nasoukat do lyží. Ve 22 hodin se vyhlásila večerka.

   Napsali: Petr a Dáda Makovských

Pondělí

Po větrné noci jsme se probudili do nádherného slunečného dne. Společně se odjíždělo skibusem na Klínovec, kde leželo na sjezdovkách značné množství sněhu. Náš lyžařský výcvik na horách mohl začít. Rozdělili jsme se do skupin podle schopností a dovedností. Pokročilí lyžaři se zdokonalovali, začátečníci začali rozcvičkou, základním postavením, učili se brzdit, otáčet a zatáčet. Ve 12 hodin už pro nás byla přichystaná svíčková.
 
Lyžařský výcvik pak pokračoval i po poledním klidu. Při večerním programu jsme hráli hry a velice se u toho pobavili.

Napsala: Tereza Procházková

Úterý

Dnes jsme si mohli déle přispat, neboť učitelé posunuli budíček na 7.30. Při snídani jsme si vyfasovali obědový balíček, protože bylo v plánu celodenní lyžování.

Každá skupina lyžovala na různých typech sjezdovek podle dovednosti lyžařů. V poledne nastal čas na oběd, odpočinek a ohřátí. Tento den nám i zapršelo, takže jsme možnost odpočinku přivítali. V 15.40 jsme odjížděli z Klínovce příjemně unavení, ale šťastní ze svých pokroků. V hotelu nás čekalo milé překvapení: vepřo, knedlo, zelo. Všichni si pochutnali a žádný zbytek nezůstal.
 
Večerní program patřil opět společenským hrám, ale kdo chtěl, mohl sledovat v televizi komediální seriál Slunečná.

Napsali: Petr Pošta, Vláďa Bouda, Jára Ciesarik a Honza Kadlec

Středa

Středa byla dnem soutěží a závodění. Protože panovalo pěkné počasí a do rána nám nasněžilo, vyrazili jsme dopoledne na 6 kilometrů dlouhou procházku. Zasportovali jsme si a vyváleli se ve sněhu. Na obědě si pak každý pochutnal na rajské omáčce s knedlíkem.

Po jídle začalo soutěžení. Byl pro nás připraven okruh na sprint na běžkách. Všichni jsme se moc snažili, což dokazují výsledky pod článkem i fotografie, ze kterých soutěživá nálada přímo sálá. Dále nás čekala běžecká štafeta, tentokrát však bez běžek, a po krátkém odpočinku dovednostní čtyřboj ve společenské místnosti, konkrétně chůze na chůdách, běh s pálkou a pingpongovým míčkem, pinkání míčkem na pálce a skok přes švihadlo.  
 
Ve zbylém čase se pokoje pustily do výroby masek na večer. Než ale došlo na jejich přehlídku, proběhlo vyhodnocení odpoledních soutěží. Na závěr si zájemci mohli zatancovat. Večerka vše ukončila ve 22 hodin.

  Napsal: Lukáš Kougl

Čtvrtek

V 7.30 nás probudil budíček a v 8.00 hodin se šlo na snídani. Opět jsme vyfasovali balíčky s jídlem na celodenní lyžování. Přes noc napadlo hodně sněhu a ráno svítilo sluníčko, takže to vypadalo na krásné lyžování. Hned po příjezdu na sjezdovku nám učitelé připravili slalom. Všichni ho projeli, snažili se a časy byly opravdu velice těsné.
 
Po náročných, ale příjemných závodech jsme poobědvali v občerstvení na sjezdovce. Po obědě se pak vyrazilo na velkou sedačkovou lanovku. Všichni byli moc šikovní, snažili se a měli radost, že vše tak dobře zvládli. Ještě před večeří (vynikající pečené kuřecí stehno s bramborovou kaší a okurkou) se plnily tresty za zapomínání kolíčků (celotýdenní hra).
 
Po večeři se vyhlašovaly další denní výsledky: nejlepší maska, slalom a úklid pokojů. Dva pokoje mladších a starších žáků obdržely za bodování úklidu dort. Náš poslední večer jsme zakončili stezkou odvahy.

Napsaly: Klárka, Terka a Maky

 

Pátek

Do pátečního rána nás opět přivítala pořádná sněhová nadílka. Dopoledne jsme toho využili k poslednímu lyžování. Po návratu jsme se naobědvali, zabalili lyže i všechny ostatní věci a ve 14.00 hodin se vydali na cestu k domovu. Ke škole jsme přijeli podle plánu v 15.30 hodin. Rodiče nás už netrpělivě vyhlíželi a čekali na vyprávění zážitků. Lyžařský výcvik se nám moc líbil a určitě většina z nás pojede příště znovu.

Napsaly: K. Trpáková, K. Kovářová, E. Casasová, A. Koudelová

Děkujeme žákům, kteří se zúčastnili lyžařského kurzu, za slušné chování, dodržování pravidel, dochvilnost, ochotu pomáhat ostatním a vůbec za pohodovou atmosféru a skvělou partu.

M. Petrová, J. Doležalová, R. Vodrážková, P. Knapp, P. Zeman