Vlašim - Expedice 4P

16. 10. 2020

Od středy 30. září do pátku 2. října 2020 se žáci 7. třídy zúčastnili ekologického programu v Podblanickém ekocentru Vlašim, který se konal díky projektu Přírodě vstříc! podaného v rámci Programu 2020 Středočeského kraje na EVVO – Osvětová činnost. Pedagogický doprovod jim dělaly paní učitelky Vlastimila Knappová a Jana Doležalová.

Akce začala poněkud tajuplně tím, že děti objevily ve škole na nástěnce Výzvu o pomoc při hledání záhadného muže z minulosti, s nímž se setkali obyvatelé obce Louňovice pod Blaníkem. Tu výzvu jsme přijali, obdrželi přívěšek s logem „4P“ a následně začali plnit přidělené úkoly:

Zjistit, zda se již někdo v minulosti ztratil v okolí Blaníku
Najít informace o tom, jak se u nás žilo před 200 lety (doprava, móda, jídlo a pití, vzhled krajiny, řemesla)

Pracovali jsme ve skupinách a získané informace jsme vzali s sebou do Vlašimi. Více nám prozradí žáci ve svých příspěvcích.

STŘEDA 30. 9.

Naše „expedice“ odstartovala v 750 před školou, kde jsme měli sraz. Když přijel autobus, všichni jsme se pohodlně usadili a vyjeli směrem na Vlašim. Cesta trvala přibližně dvě hodiny.

Na místě jsme se ubytovali a seznámili se s Ester, která nás měla celý den provázet. Nejprve jsme odprezentovali vše, co jsme o Blaníku a životě lidí v minulosti zjistili, a pak se rozjeli ke jmenované hoře. Pod Blaníkem jsme vystoupili z autobusu a vydali se hledat podle mapy Veřejovou skálu. Ta je prý branou do hory Blaník a skrze ni vyrazí vojsko blanických rytířů do boje, až bude českým zemím nejhůře. Cestu nám zpříjemňovaly různé hry a soutěže. Hlavním cílem však bylo hledat obálky s úkoly a nápovědami.  

Hned první obálka ležela právě u Veřejové skály. Našel ji Jirka, stejně jako většinu dalších. Druhá obálka se schovávala u rozhledny (za kamenným stolem) a třetí se nacházela na Malém Blaníku (na zřícenině). Díky těmto nápovědám jsme přímo ve zřícenině našli malou dřevěnou truhlu, v níž se ukrývala tajenka – slovo „PROŽIJ“. Tak jsme získali první „Péčko“.

Následně nás autobus odvezl rovnou na večeři. Po ní jsme šli na procházku a pak hurá na pokoj a do sprchy. Večerka byla ve 2200.

Napsal Jan Kadlec

ČTVRTEK 1. 10.

Ranních her se dnes ujal Jirka. Po nich nám Ester přinesla další obálku „4P“. Ukrývala dopis s úkolem, abychom v obchodech vyhledali nějaké výrobky pocházející z ČR. Jirka nás tedy rozdělil do skupinek podle produktů: mléčné výrobky, maso, káva, čaje, ovoce, zelenina, textil…

Vyfasovali jsme desky, tužku a papír, kde bylo napsáno, co máme hledat. Za odpověďmi jsme se pak vydali do obchodních domů Lidl a Tesco ve městě. Mělo to výhodu v tom, že si zde každý mohl něco koupit. Se splněným úkolem jsme se vrátili do ekocentra a Jirkovi referovali o svých zkušenostech.

Odpoledne jsme se šli podívat do místní paraZOO, což je expozice Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim. Samozřejmě zbyl čas i na různé hry, například tu o tatranku. Přesvědčili jsme se, že to s výrobou tatranky není nijak jednoduché…

Po večeři byla vyhlášena „bojovka“. Sami jsme se vydali hledat v parku Čínský pavilon. Pomohla nám mapa na informačním panelu. U pavilonu jsme se vyfotili na důkaz, že jsme ho našli. Cíl byl ale u Starého hradu, k němuž jsme se také bez problémů dostali. Tam na nás již čekaly paní učitelky. Zahráli jsme si na „schovku“ a již za tmy se vrátili na ubytovnu. Spát se šlo po prodloužené večerce.

Napsala Kristýna Řezáčová

PÁTEK 2. 10.

Vstávali jsme v 700 hodin a po snídani se odebrali na dopolední program, v němž se vše točilo kolem pečení chleba. Nejprve jsme si sedli do kruhu a povídali si o tom, jak pečení chleba dobře zvládnout. Celý postup byl vyobrazený na kartičkách, které jsme řadili za sebou tak, aby byl sled správný. Každý si také zkusil mlácení obilí cepem. Pracovali jsme ve čtveřicích a říkali si při tom básničku do rytmu, abychom se nepraštili. Nebylo to vůbec snadné! Potom došlo na praktickou část. Přinesli jsme si velkou mísu a začali přidávat příslušné ingredience, abychom získali kvalitní těsto. To pak muselo správně vykynout. Následně Ester rozdělila těsto na dvacet kusů, z nichž si každý uplácal svůj bochánek. Než se vše upeklo, zahráli jsme si některé hry a opět se zašli podívat na zvířátka do paraZOO. Při svačině jsme přemýšleli nad další zprávou od S. T., kde najít další „P“. Všechny indicie směřovaly k Vlašimské bráně.

Když Ester přinesla naše bochánky, každý se radoval, jak se mu povedly. Pak se celá skupina přesunula do parku. Zde jsme si znovu zahráli nějaké hry – např. jsme měli za úkol poslepu vytvořit čtverec z dlouhého lana, kterého se všichni drželi. Podařilo se to až na třetí pokus, a to při velké spolupráci. Teprve potom jsme šli hledat truhlici „4P“. Náš úsudek byl správný. Našli jsme ji v prvním patře brány. „Péčko“ „PAMATUJ“ zároveň znamenalo vyvrcholení třídenního programu. Teď už nás čekalo pouze sbalení zavazadel, poslední oběd, loučení a odjezd autobusem domů. Po dvouapůlhodinové jízdě jsme dorazili ke škole, kde si nás vyzvedli rodiče.

Napsala Lucie Benešová

Texty žáků doplnila Vlastimila Knappová:

Expedice 4P se dětem líbila a předpokládám, že si spoustu informací nejen zapamatovaly, ale že budou i rády vzpomínat, jak si pobyt společně užily. Dvě získaná „P“ – PROŽIJ a PAMATUJ – jsou toho důkazem. Akce byla realizována za podpory Středočeského kraje, takže účast měly děti zdarma. Škoda, že se sedmáků sešlo pouze třináct. Pokud děti budou chtít po záhadném S. T. nadále pátrat a získat další dvě „P“, určitě to bude možné.

Mgr. Vlastimila Knappová