Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 6. tř. 22. – 24. 5. 2013

24. 05. 2013

Středa 22. 5.

Ve středu 22. května se šestá třída s paní učitelkou Knappovou a paní učitelkou Šikovou vypravila do Vlašimi. Starším ročníkům není třeba Expedici 4P představovat, pro nás však byla tato výprava premiérou.

Vstávat jsme museli ve čtyři hodiny ráno (vlak z Jesenice vyjížděl ve 4:37). Na nádraží jsme se sešli všichni, samozřejmě kromě těch, kteří postupně přistupovali cestou na Rakovník. Naše trasa dále vedla přes Prahu a Benešov až do Vlašimi.

Po příjezdu do Vlašimi zamířila naše výprava do zdejšího Podblanického ekocentra. Vybalili jsme si a sešli se s vedoucími Lenkou a Janou. Navzájem jsme se představili a poté si ujasnili pravidla.

Program začal tím, že nás autobus dovezl k hoře Blaník. Počasí nám moc nepřálo, „pěkně" jsme zmokli. Když se mraky konečně protrhaly, zahráli jsme si několik her, poté se zorientovali v mapě a vyrazili k Veřejové skále. Po namáhavém výstupu jsme našli první obálku. Dozvěděli jsme se, že máme dojít až na vrchol Velkého Blaníku a odtud na vrchol Malého Blaníku. Po těchto přesunech se nám zdálo, že Malý Blaník je větší než Velký Blaník, takže si dovedete představit, jaký to byl výšlap! Naštěstí to byla poslední akce před návratem do ekocentra. Každý byl rád, že si konečně odpočine.

Po přestávce jsme si opět zahráli nějaké hry, například „Na slepou bábu" a „Městečko vlkodlaků", a pak zamířili na věž. Tady došlo k odhalení tajemství prvního P - prožij.

Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 6. tř. 22. 5. 2013

Čtvrtek 23. 5.

Budíček nás přiměl vstát ve čtvrt na osm, i když většina z nás už byla vzhůru. Hned po snídani jsme si zahráli zajímavou hru. Jmenovala se Gordický uzel, ale já bych ji spíše nazval zamotané ruce. Pak pro nás organizátoři připravili další úkol: měli jsme navštívit různé obchody a zjistit potřebné informace (každá skupina měla jiné téma, například maso či mléčné výrobky). To už hodinové ručičky mířily ke dvanáctce, a tak jsme šli na oběd.

Asi všichni znáte tatranku. Právě jí se totiž týkal odpolední program. Nebudu to moc rozebírat, prostě když řeknu „šílené úkoly", tak si možná umíte představit, co jsme prováděli. Například jsme pobíhali a křičeli: „Jsem šílená kráva!". Byla zde však i zvířata, například rys ostrovid, vydry, čáp černý a bílý, krkavcovití ptáci a spousta dalších.

Po večeři jsme se odebrali do zámeckého parku. Zpočátku se nikomu nechtělo, ale nakonec to bylo bezva. Když jsme se z delší procházky vrátili, měli jsme zábavný program. Hráli jsme citadelu, lezli v bludišti apod. Ani se nám nechtělo jít spát.

Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 6. tř. 22. 5. 2013

Pátek 24. 5.

Ráno jsme vstali a kdo chtěl, šel si koupit něco k snídani. Když jsme dojedli, přečetli jsme si instrukce dalšího úkolu. Stálo v něm, že si ze základních surovin máme něco uvařit. Tak jsme si z brambor připravili škubánky s mákem a cukrem. Samozřejmě se všechno ihned snědlo. Výlet se chýlil ke konci a nás čekal poslední úkol. Z hádanky jsme se dozvěděli, že se máme odebrat do věže, kde každých 15 minut bije zvon. Cestou do věže jsme prošli muzeem, kde byly vystaveny staré zbraně a vycpaniny různých zvířat, od malých až po hlavu velkého slona. Ve věži jsme odhalili tajemství druhého P - přemýšlej.

Nadešel však čas našeho odjezdu. Rozloučili jsme se s Jirkou, Lenkou, Dufíkem a Hafíkem (Dufík a Hafík jsou dvě Jany, a abychom jsme si je nepletli, tak jsme jim říkali právě takhle). A to bylo z našeho výletu vše, kromě cesty vlakem. Do Jesenice jsme si tak přivezli krásné zážitky.

Napsal Michal Jelínek 6. třída

Projekt environmentální výchovy Expedice 4P Vlašim: 6. tř. 22. 5. 2013