Národní muzeum Praha - 9. tř.

14. 12. 2022

Navštívíme-li internetové stránky Národního muzea v Praze a z programové nabídky přejdeme na kartu „Expozice“, dočteme se následující: „Myslíte, že za první republiky bejvávalo lépe? Umíte si představit, jak bejvávalo ve středověku? Nebo v dobách dinosaurů? Naše nově otevírané expozice vám dají nahlédnout nejen do různých etap našich dějin, ale i do bohatého a fascinujícího světa zvířat a minerálů.“

A právě zmiňované minerály se dostaly do hledáčku žáků 9. třídy, kteří se s paní učitelkou Knappovou a panem učitelem Peckou vypravili ve středu 14. 12. 2022 do Národního muzea na prohlídku geologické expozice. Více nám o exkurzi do Národního muzea napsala Natálie Kuncová.

Sešli jsme se na nádraží v Jesenici a vlakem dojeli do Rakovníka, odkud naše cesta do Prahy pokračovala autobusem.

Naše první kroky v hlavním městě vedly přes Karlův most na Staroměstské náměstí. Předvánoční Praha láká návštěvníky nejen kulturními a historickými zajímavostmi, ale také množstvím vyzdobených stánků s nejrůznějším zbožím. Užívali jsme si atmosféru tradičních trhů a někteří z nás toho využili k nákupu malých dárků nebo něčeho dobrého k zakousnutí. Protože však počasí nebylo úplně ideální, přišla nám plánovaná exkurze v interiérech muzea vhod.

V přírodopisu probíráme minerály, a tak jsme zamířili nejdříve právě na tuto expozici. Sbírky minerálů jsou vystaveny v sálech, kde si návštěvníci teprve uvědomí jejich krásu a rozmanitost. Viděli jsme spoustu pěkných nerostů, např. ametyst, fluorit, zlato ale i diamant. Nechyběly zde ani meteority spadlé na zemský povrch z vesmíru. Bylo se vskutku na co dívat! Samozřejmě nezůstalo pouze u minerálů. Nakoukli jsme rovněž do expozice „Okna do pravěku“, kde nás např. zaujal mamut s malým mamuťátkem v životní velikosti.  

Myslím si, že to byl výlet nejen naučný, ale i příjemně odpočinkový.

Natálie Kuncová