Přednáška o holocaustu

26. 01. 2023

Když se řekne „holocaust“, každý hned zvážní nad mementem tohoto slova. Odkazuje totiž k takovým událostem v lidských dějinách, které nelze nazvat jinak než hrůzné a neomluvitelné.

Státem posvěcenou likvidaci tisíců nevinných lidí si asi nejvíce spojujeme s nacistickou politikou pronásledování a hromadného vyvražďování zejména osob židovské národnosti v období druhé světové války.

26. ledna, den před Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu, navštívili žáci sedmé, osmé a deváté třídy 1. základní školu Rakovník, v jejíž staré tělocvičně zhlédli výstavu věnovanou poctě obětem holocaustu a vyslechli si interaktivní přednášku na toto téma. Naučné panely přinášely informace jak z putovní výstavy Zmizelí sousedé, kdy mladí lidé pátrají po osudech židovských sousedů, odvlečených do koncentračních táborů, tak o židovských památkách Rakovnicka – a v neposlední řadě o rakovnických osobnostech, o nichž se hovořilo v přednášce.

První část programu vedly děti z dějepisného kroužku paní Evy Janotové, které měly připravenou krátkou prezentaci k tématu obecně, a poté vystoupil zástupce rakovnických vojáků s přehledem o odbojových, policejních a vojenských sborech, jež se účastnily dění za 2. světové války. Po svačině ještě proběhla přednáška pana Hartla.

Roman Hartl přiblížil nejen válečné události, ale vyprávěl zejména o některých rakovnických rodinách, jejichž smrt či poválečný život jsou zdokumentovány. Rovněž hovořil o zotavovně v Lubné pro chudé židovské děti z celé republiky.

Ačkoliv byla akce plánovaná pro 8. a 9. ročník, zúčastnilo se jí pouze sedm deváťáků, ostatní téma nezaujalo, a tak byla skupina doplněna o sedm žáků 7. třídy. Osmá třída jela téměř kompletní. Všichni zúčastnění sledovali program se zaujetím a chovali se vzorně.