Aqua Tera Plzeň, 5. tř.

22. 02. 2023

V centru Plzně má svou pobočku městská zoologická zahrada. Jmenuje se Akva-Tera a naše 5. třída sem jela ve středu 22. února na exkurzi.

Do Plzně jsme cestovali vlakem přes Blatno. Po příjezdu jsme se z nádraží vydali přes řeku Radbuzu, kolem fotbalového stadionu a staré vodárenské věže, na náměstí. Prohlédli jsme si kostel sv. Bartoloměje s nejvyšší kostelní věží v ČR a na radnici obdivovali model centra města.

Poté již naše cesta vedla do expozice Aqua-Tera, která se nachází poblíž Velké synagogy. Výukový program se týkal plazů a obojživelníků. Nejzajímavější a nejhezčí ještěrka je určitě bazilišek. Pan chovatel vyndal v jednu chvíli z terária samečka krajty královské a nechal nám ho všem pochovat. Kromě plazů a obojživelníků jsme viděli i ryby v mořském, sladkovodním a brakickém akváriu. Nejzajímavější byli stříkouni – ryby, které dokážou proudem vody „sestřelit“ hmyz nad hladinou, a to až do vzdálenosti tří metrů. V expozici jsou také pavouci a hmyz. Po výukovém programu jsme zamířili na oběd do nákupního centra a poté pěšky zpět na nádraží.


Napsali Barbora Kindlová a Zdeněk Pecka