Exkurze - Armádní muzeum, děj. kroužek

24. 03. 2023

V pátek 24. března proběhla další exkurze členů dějepisného kroužku naší školy, tentokrát do Armádního muzea Žižkov. Sedm „dějepisců“ doplnilo dalších 14 zájemců z řad sedmáků, osmáků a deváťáků.

Natěšení výletníci vyrazili na cestu do Prahy v doprovodu p. uč. Hrůzové, p. Trpákové a maminky Míši Burstové poměrně brzy – sraz měli na vlakovém nádraží už v 6.20 hod.

Po dvouhodinové cestě vlakem a krátké jízdě metrem se skupina vydala pěšky z Václavského náměstí směrem k muzeu. Při procházce jsme se zastavovali na místech spjatých s historií okupace českých zemí Německem a 2. sv. válkou. Prošli jsme např. Opletalovou ulicí, která nese název podle studenta medicíny Jana Opletala (1915 – 1939), který byl zastřelen při protestech proti nacistické okupaci 28. 10. 1939, a zastavili jsme se u nedalekého Petschkova paláce.

Monumentální stavbu nechal postavit v letech 1923 – 29 významný židovský bankéř Julius Petschek. Rodina v atmosféře stupňujícího se antisemitismu před březnem 1939 palác prodala a odešla do V. Británie. Asi půl roku po okupaci budovu zabralo gestapo a zřídilo si zde svou hlavní úřadovnu v Protektorátu Čechy a Morava. Probíhaly tu nechvalně proslulé výslechy a mučení českých vlastenců a odbojářů; mnozí z nich zemřeli. Do Petschkova paláce se, mimo jiné, přišel po atentátu na Heydricha udat zrádce Karel Čurda.

Toto smutné období připomíná pamětní deska umístěná na nároží budovy. Dnes tu sídlí Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Následně směřovaly kroky výletníků na náměstí Winstona Churchilla, kde u sochy tohoto významného státníka p. uč. Hrůzová žáky stručně seznámila s jeho životem a významem. Poté už skupina spěchala k hlavnímu cíli exkurze – Armádnímu muzeu Žižkov.

Muzeum se nachází v historických budovách Památníku osvobození, který byl pro veřejnost otevřen v r. 1932. V nedávné době (2018 – 2022) prošel celý komplex budov generální rekonstrukcí, při níž byly vytvořeny zcela nové expozice. Ty mapují v 7 samostatných částech vojenské dějiny českého území od počátků až po současnost; značný prostor je také věnován české státnosti. Výstavní plocha expozic zabírá 5000 m2 a ve 4 patrech je vystaveno přes 7 000 předmětů, z nichž mnohé patří k naprostým historickým unikátům. Nedílnou součástí expozic je také mnoho audiovizuálních prostředků.

Muzeum se řadí k nejmodernějším muzejním institucím svého druhu v Evropě a nabízí návštěvníkům komplexní vědomostní, informační i emocionální zážitek. Navíc vstupné je pro všechny po celý rok zdarma.

Tato exkurze byla zaměřena na období 2. sv. války, proto jsme nejprve zamířili do části věnované událostem v letech 1938 – 1948. A rozhodně jsme nelitovali. Viděli jsme např. širokou škálu dobových zbraní, stejnokrojů, předmětů denní potřeby, dokumentů, listin, fotografií atd. Se zájmem jsme si rovněž prohlédli vše, co se týkalo atentátu na Heydricha (např. samopal Stengun nebo Kubišovu bombu), i část věnovanou holocaustu (ukázka preparované lidské hlavy, plechovka od Cyklonu B, kufry obětí…) a Pražskému povstání.

Od 11 hodin pak žáci absolvovali 90minutový výukový program na téma „Jak jsem prožil 2. sv. válku“. Pod vedením muzejního pedagoga se nejprve seznámili s historií muzea, poté procházeli expozici věnovanou válce a vyhledávali odpovědi na otázky z pracovních listů. Na závěr diskutovali o zjištěných faktech.

Netradičně pojatý program účastníky velmi zaujal. Nešlo totiž o „pouhý“ výklad o jednotlivých exponátech, žáci byli naopak nuceni informace vyhledávat a porovnávat, vyvozovat závěry, pracovat ve skupinách. Velký prostor byl věnován také vyjádření vlastního názoru.

Návštěvou muzea jsme byli nadšeni. Nejenže se tu nachází nádherné expozice (neprošli jsme ani zdaleka všechny), navíc všichni zaměstnanci, včetně lektora, byli velmi vstřícní a ochotní nám maximálně vyhovět. Za to jim patří velké poděkování!

Plni zážitků se žáci vydali na cestu na vlak. Při tom samozřejmě nemohli vynechat nákup občerstvení v oblíbeném „mekáči.“

Do Jesenice se výletníci vrátili krátce před půl šestou večer. Sice unavení (nachodili přes 7 km), ale spokojení.

Exkurze se, dle mého názoru, velmi vydařila. Přálo nám počasí, muzeum i program předčily naše očekávání, vše proběhlo bez problémů. Pouze je škoda, že jsme na prohlídku neměli více času, určitě by to stálo za to! Po dohodě s účastníky exkurze je proto v červnu naplánována ještě jedna návštěva Armádního muzea. Velkou zásluhu na zdárném průběhu exkurze mají i p. Jana Trpáková, díky které výletníci vždy našli správnou cestu, a p. Petra Burstová, která vše pečlivě dokumentovala. Její fotky si můžete prohlédnout na stránkách školy.

Mgr. Petra Hrůzová