Archiv Rakovník, Dějěpisný kroužek

04. 05. 2023

Ve čtvrtek 4. 5. 2023 se členové dějepisného kroužku vydali na plánovanou exkurzi do Státního okresního archivu v Rakovníku. Prohlídka instituce shromažďující historické prameny písemné povahy přilákala další zájemce, a tak celkem 15 žáků 8. třídy v doprovodu p. uč. Hrůzové odjelo krátce po 12. hodině vlakem do Rakovníka.

Provázelo nás krásné slunečné počasí, i proto nám nepřipadaly cesta vlakem i následné stoupání k místu, kde archiv sídlí, náročné. Již krátce po čtvrt na dvě nás v archivu přivítala jeho ředitelka, Mgr. Renata Mayerová, a začala prohlídka, na kterou jsme se všichni těšili.

Nejprve jsme se v přednášce seznámili s historií archivnictví i archivu v Rakovníku.

Nejen že jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, ale mohli jsme si na vlastní oči také prohlédnout některé archiválie (např. výuční list z 19. st., staré obrázky města Jesenice atd.), pečeti a pomůcky písařů (pečetidlo, pergamen). Tato část exkurze byla o to zajímavější, že obsahovala ukázky archiválií vztahujících se přímo k historii Jesenice. Dokonce jsme viděli, jak vypadá rostlina zvaná šáchor papyrový, ze které ze kdysi vyráběl papyrus.

V této části exkurze nechyběly ani informace o poslání archivů v současnosti a o tom, co práce archiváře obnáší. Některé účastníky překvapilo, jak vysoké požadavky jsou na zaměstnance archivu kladeny v oblasti znalosti jazyků – velmi dobře musí ovládat zejména němčinu a také základy latiny.

Pak už jsme se vydali na prohlídku budovy archivu. Prohlédli jsme si depozitář, veřejnosti běžně nepřístupný, a pracovnu archiváře, kde pro nás byly přichystány další ukázky dokumentů, např. různé kroniky.

Na závěr exkurze jsme se přesunul

i do badatelny, kde jsme se seznámili s

pravidly návštěvy archivu pro badatele a prohlédli si vybranou literaturu k historii Jesenice z fondu archivní knihovny. Mezi knihami byla i sbírka pověstí z Jesenicka a Podbořanska, které z němčiny přeložila p. uč. Konířová.

Po dvou hodinách strávených v archivu a krátkém rozchodu na nákup občerstvení jsme zamířili na vlak. Do Jesenice jsme se, plní zážitků, vrátili v půl páté.

Exkurze, dle mého názoru, splnila naše očekávání. Přálo nám počasí, dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí, vše proběhlo bez problémů. Velké poděkování patří ředitelce archivu, paní Mgr. Renatě Mayerové, za maximální vstřícnost při plánování exkurze, velmi zajímavou prohlídku a za ochotu, se kterou odpovídala

na všechny naše dotazy. Věřím, že

žáci naší školy nebyli v rakovnickém archivu naposledy.

Mgr. Petra Hrůzová