Přednáška o trestní odpovědnosti

11. 05. 2023

Trestní odpovědnost je bezesporu závažná záležitost. Žáci 8. třídy si na toto téma vyslechli přednášku Mgr. Šťastného, jenž se do naší školy dostavil ve čtvrtek 11. května. Následující článek je sestaven z písemných ohlasů žáků, které tato přednáška velmi oslovila.

Pan Šťastný nám nejprve vysvětlil, co se trestní odpovědností vlastně rozumí. Jde v podstatě o povinnost nést následky za nějaký spáchaný trestný čin, případně za spoluúčast na něm. Samozřejmě se přihlíží k věku pachatele. U nás je to tak, že člověk ve věku od patnácti do osmnácti let se považuje za mladistvého – a ten už je trestně odpovědný.

Přednáška byla velmi zajímavá i tím, že nám lektor vyprávěl o skutečných případech, o kterých se pak diskutovalo. Také zasvěceně odpovídal na všechny naše otázky. Bylo zřejmé, že o této problematice hodně ví. Pan Šťastný nám dokonce nabídl možnost zúčastnit se modelového soudního líčení, kde bychom si vyzkoušeli, jak vše funguje v reálných situacích. Budeme se tedy těšit, že pojedeme do Rakovníka a zažijeme nějaké soudní líčení „na vlastní kůži“…