Den plný zážitků - 2.A

26. 05. 2023

Jak jsme již uvedli v minulém (18.) čísle Jeseníčku, zúčastnily se letošního Dne dětí všechny třídy prvního stupně naší školy. Reportáž z prací žáků 2. A nám nyní přiblíží, jak pátek 26. května u nich dál pokračoval.

RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU

V 15:00 hodin jsme se sešli ve škole, kde nás čekala úžasná věc – ruční výroba papíru! Tomu předcházela poctivá příprava: nejdříve jsme si v prvouce povídali o vzniku papíru, jeho recyklaci a historii a pak si den předem natrhali na malé kousky noviny a připravili si papír ze skartovačky. Všechno jsme pěkně namočili a pomačkali, aby výroba byla jednodušší. Potom už zbývalo jen papír rozmixovat ponorným mixérem. V pátek jsme ještě natrhali u školy vhodné květy a přidali je do směsi. Školní kuchyňka nám k výrobě poskytla ideální podmínky. Po prvotní ukázce se každý chopil rámečku se síťkou a nabral si ze škopku připravenou směs. Papír jsme nyní nechali okapat, přebytečnou vodu vymačkali houbičkou a listy papíru vyklopili na síť. Na ní budou pomalu prosychat až do úterý. Ruční výroba papíru byla zároveň posledním úkolem našeho celoročního projektu. Své výtvory využijeme později na výrobu přáníček. Všichni se tohoto úkolu chopili s nadšením. Na závěr jsme si ještě zazpívali písničku ke Dni dětí, kterou jsme se v uplynulém měsíci naučili, a rozdali si slíbené nanuky. Po úklidu v kuchyňce jsme se odebrali na školní zahradu.

ZÁBAVNÉ ODPOLEDNE VE ŠKOLNÍ ZAHRADĚ

Tady nás čekaly soutěže, opékání buřtíků, objevování půvabných zákoutí a hra na schovávanou. Vyběhaní a unavení jsme se vrátili do třídy, kde jsme na únavu rychle zapomněli a dopřáli si diskotéku. Zároveň se ale každý z nás těšil, až si vyzkouší svůj spacák…

SPANÍ VE ŠKOLE

Z tělocvičny jsme donesli žíněnky a rozprostřeli je po třídě. Potom se vybalily spacáky, brambůrky a povídalo se o zážitcích z dnešního dne, z táborů i z rybaření. Nakonec jsme ze spacáků sledovali pohádku a pomaloučku nechali přicházet spánek. Naše dobrodružství tím ale ještě nekončilo! Ve 21:45 hodin nám paní učitelka řekla, že se půjdeme podívat po škole, jak tajemně a jinak vypadá v noci. Nakonec se z toho vyklubala stezka odvahy! Startovali jsme od spojovačky, přičemž trasa vedla až do šaten u tělocvičny. Někteří odvážlivci šli samostatně, jiní ve dvojicích nebo s paní asistentkou. Na konci se každý podepsal a vybral si sušenku. Paní učitelka nám potom rozdala svítící náramky, aby se nám dobře spinkalo, a dostali jsme i diplom, že jsme stezku odvahy tak dobře zvládli. Zavrtali jsme se do spacáků a během chvíle usnuli. Všichni spali celou noc až do rána. Paní učitelka nám poté připravila v kuchyňce snídani. Moc jsme si pochutnali a dostali jsme od ní i dáreček ke Dni dětí. Uklidili jsme kuchyňku i třídu, odstěhovali žíněnky zpět do tělocvičny a ještě si zahráli nějaké hry. Celé to strašně rychle uteklo, ale všichni si to užili a zůstanou nám hezké vzpomínky. Moc děkujeme naší paní učitelce a paní asistentce Andrejce.

Sestaveno z prací žáků 2. A