Výlet, 2. A

07. 06. 2023

Dne 7. 6. se třída 2. A vypravila na výlet vlakem do Lubence. Ještě jsme ani nevyjeli z Jesenice a všichni tahali řízečky a svačinky. Počasí nám přálo a čekal na nás bohatý program.

Ze zastávky v Lubenci jsme to měli jen kousek pěšky do Skloartu. Firma sídlí v na pohled běžném domě, který ale skrývá veliké množství krásných věcí. Manželé Kantovi zde vyrábí vitráže a používají Tiffany techniku. Vřele nás zde přivítali a pověděli něco o vzniku a výrobě vitráží. Zhlédli jsme i dokument o výrobě a potom už jsme navštívili dílnu, kde jsme vyráběli srdíčka Tiffany technikou. Každý si vybral barvičku, připravil si srdíčko a začali jsme letovat. Nejdříve panovaly obavy, ale všichni zjistili, že byly zbytečné a dílo se všem podařilo. Posvačili jsme a ve firemním obchůdku jsme nakoupili nejrůznější šperky a ozdoby.

Dále jsme se přesunuli na Vochlickou rozhlednu, není vysoká, ale má své kouzlo a výhled byl krásný. Po cestě dolů ke kostelu jsme četli jednotlivá zastavení. Měli jsme půjčený i klíč od kostela v Libyni, kde má zároveň firma Skloart muzeum. Dlouho jsme si prohlíželi právě touto firmou vyrobená vitrážová okna a strop, ale celý prostor kostela je úchvatný a stojí za to ho navštívit.

Potom už nás čekalo řádění na hřišti a odjezd vlakem zpět do Jesenice.

Mgr. J. Doležalová