Mladý zahrádkář, národní kolo

17. 06. 2023

Finále soutěže Mladý zahrádkář se konalo 17. – 18. června 2023 v SOŠ Jarov v Praze. Zúčastnila se ho i Miluška Staňková z 5. třídy, která předtím uspěla v okresním kole v Rakovníku. Více nám už prozradí sama Miluška…

Na soutěž mě doprovodil pan učitel Pecka. Odjížděli jsme v sobotu v 9.00 hod ráno. Když jsme dojeli do Prahy, ubytovali jsme se a zašli na oběd. Ještě než soutěž začala, prohlédli jsme si okolí školy.

Na úvod všechny zúčastněné čekal test a poznávačka rostlin. Po krátkém odpočinku se pak pokračovalo v Botanické zahradě v Malešicích. Byla tam spousta zajímavých rostlin, kupříkladu stoletá palma.

Po večeři jsme s panem učitelem podnikli procházku na Vyšehrad kolem řeky Vltavy. Jeli jsme tramvají a pak šli pěšky. Z Vyšehradu se nám naskytl pohled na nádherný západ slunce.

V neděli se měly vyhlašovat výsledky. Nemohla jsem ani dospat. Než však k vyhlášení došlo, navštívili jsme po snídani hromadně Zemědělské muzeum. Moc se mi tam líbilo. Potom jsme šli s panem učitelem na Karlův most a k orloji a zpátky se vrátili metrem a tramvají.

K netrpělivě očekávanému vyhlášení výsledků došlo po obědě. A dopadlo to lépe, než jsme doufali – umístila jsem se na 8. místě z celé republiky! Domů jsme se s panem učitelem vrátili v radostné náladě z velkého úspěchu.

Miluše Staňková