Exkurze 9. tř. do Geosvěta 12. 3. 2010

12. 03. 2010

V pátek 12. března se naše devátá třída vydala ranním vlakem do Prahy. Doprovod nám dělali paní učitelka Knappová a pan učitel Knapp. Cíl cesty byl jasný dlouho dopředu - návštěva galerie minerálů a fosílií Geosvět Praha.

Do galerie jsme dorazili okolo 10. hodiny a po zhlédnutí venkovní expozice ,,Zkamenělý les"
s ukázkami zkamenělých stromů jsme přešli do vnitřní části expozice, kde jsme si vyslechli krátké povídání o Geosvětě. Dozvěděli jsme se, že většina minerálů pochází ze soukromých sbírek, část byla získána zápůjčkami a dary. Některé z vystavených exponátů si lze zakoupit, případně vyměnit. V celé galerii se těchto minerálů a fosilií nachází více než deset tisíc.

V úvodu exkurze jsme si tedy prohlédli nádherně zbarvené minerály, drahé kameny
a zkameněliny všech tvarů. Vystavena zde byla i vajíčka dinosaurů a jejich kosti. Druhá část pak byla věnována především trilobitům. K vidění byly až neuvěřitelně zachovalé exempláře, které spíše připomínaly umělé hračky než živočichy, kteří vyhynuli na konci prvohor. Ale vše bylo pravé.
V galerii jsem strávili asi hodinu a půl času. I kdybychom tam však zůstali celý den, pořád by bylo co obdivovat! Po následném přesunu na Václavské náměstí nám vyučující dopřáli krátký rozchod
s nezbytným poučením. Ve 13 hodin jsme už ale byli zase všichni pohromadě a chystali se
k návratu domů. Udán byl směr Rakovník, pak dalším vlakem do Oráčova, Jesenice, Blatna... Byla to opravdu poučná exkurze, za kterou moc a moc děkujme!

Napsala Alena Korbelová

Exkurze 9. tř. do Geosvěta 12. 3. 2010