Exkurze do sklárny: 5. a 6. tř. - projekt Člověk a jeho svět (CZ.1.07/1.1.32/01.0034)

24. 10. 2014

OPVK_hor_zakladni_logolink_RGB_cz.jpg

Sklárna Rückl crystal

V pátek 24. října navštívili žáci 5. a 6. ročníku v rámci projektu ČaS sklárnu v Nižboru. Seznámili se s jednotlivými etapami výroby křišťálových výrobků ruční technologií, tedy hutním provozem, zpracováním, kreslením a broušením. Při vlastní prohlídce sklárny viděli postupnou výrobu Bohemian krystal skla - od foukání, přes úpravu, třídění a následné broušení.

Dozvěděli jsme se, že sklárna má 200 zaměstnanců a dělí se na dva provozy – hutní a brusírenský. Velice nás překvapilo, že provoz je čistě ekologický, bez odpadu. Sklo se taví ze 60 % střepů a 40 % chemických surovin při teplotě 1 450 °C. Pec hoří neustále 8 let, což je její životnost, potom se odstaví, rozbije a během dvou měsíců postaví nová. V peci se topí plynem. V hutním provozu se pracuje na tři směny. Za směnu zde vyrobí 250 kusů. Roztavené sklo skláři nabírají a vyfukují pomocí píšťal. Tvarují ho ve formách, které jsou vyrobeny ze dřeva dubu nebo hrušně a životnost je 400 použití.

Po dokončení v hutní výrobě putuje výrobek do chladící pece, kde se pomalu chladí 6 – 12 hodin. Výrobky potom putují do úpravny, kde na otočných talířích oddělí vršky plynovým plaménkem, a dále do brusírny, kde každý brusič za jednu směnu zvládne vybrousit podle nákresu 20 kusů. Nakonec se vše leští. Veškerý skleněný odpad a střepy se znovu roztaví a používají se pro další výrobu skla.

Ze společnosti Rückl, a. s., kterou založil v roce 1903 A. Rückl, se vyváží 80 % výrobků do Japonska, Irska a USA. Tato sklárna je známá také tím, že vyrobila nejrůznější ocenění pro celebrity, např. ČESKÉHO LVA nebo sportovní trofeje pro J. Jágra, tenistku M. Navrátilovou, ocenění pro V. Klause, L. Bílou, také pro britskou královnu a mnoho dalších. Vyrábí zde také mísy, vázy, skleničky různých tvarů a velikostí, skleněná zvířátka, těžítka apod.

Na konci exkurze každý obdržel dárek ve formě skleněného zvířátka. Všem se tam moc líbilo a bylo to velice poučné.

Keltská expozice

Prošli jsme rovněž neobvyklou výstavu, která rozvíjí všechny smysly, a přenesli se v čase do dob Keltů. V jednotlivých místnostech jsme se zaposlouchali do keltské hudby a začetli se do podrobností o životě Keltů. Na dotykových obrazovkách jsme hledali podrobnosti a odpovědi do testu, který jsme vyplňovali.

Dozvěděli jsme se informace o každodenním životě Keltů, podrobnosti o jejich řemeslné šikovnosti i o tom, jak těžili a zpracovávali suroviny, jak bydleli a čím se živili a jak pohřbívali. K tomu nám dopomohlo i zhlédnutí filmu.

Zajímavé byly také informace o archeologickém výzkumu, jehož součástí jsou i projekty, při nichž se rekonstruuje život našich předků, bydlení a řemeslné postupy - odlévání a ražení mincí, mletí mouky apod.

Celá expozice je velice zajímavá už tím, že je umístěna na zámku Nižbor, o němž jsme se také dozvěděli několik informací. Měli jsme možnost samostatně všechny místnosti procházet a zjišťovat vše potřebné do našich testíků, např. co je to švartna. S chutí jsme se ponořili do bádání a moc nás to bavilo. Bylo to pro nás přínosné a určitě doporučujeme návštěvu všem.

Mgr. Jana Doležalová

Exkurze do sklárny Nižbor, 5. a 6. tř.