Expedice 4P – 6. tř.

08. 10. 2010

EXPEDICE 4P je celoroční projekt environmentální výchovy pro žáky šestých tříd základních škol zaměřený na téma „původu věcí". Projekt se skládá ze dvou třídenních pobytů v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim a samostatné práce.

Žáci poznají původ a životní cestu několika konkrétních výrobků. Seznámí se s pojmy BIO, FAIR TRADE a EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK.

Projektem žáky provází „záhadný muž z minulosti". Oba pobyty jsou koncipovány jako dobrodružná expedice, na jejímž konci třída nalezne poselství 4P, důležité pro život.

6. – 8. 10. 2010 Vlašim

středa 6. 10.

Cesta za poznáním začala na vlakovém nádraží v Jesenici v pět hodin ráno. Než jsme přijeli do Vlašimi, stihla Petra Sunkovská ztratit svůj batůžek. Tato nemilá příhoda však byla v množství nadcházejících zážitků brzy zapomenuta.

V budově ekocentra na nás čekali naši průvodci: Lenka, Jirka, Jana 1 a Jana 2. Vzájemně jsme se představili a také jsme seznámili ostatní s tím, co jsme doma zjistili o době, v které asi žil náš tajemný muž. Docela se nám to povedlo a dohodli jsme se, že s pátráním začneme na Blaníku. Jen co jsme si odložili batohy, převlékli se do sportovního a posvačili, vyrazili jsme do terénu vstříc dobrodružství. V ekocentru jsme zanechali Báru, aby si odpočinula, neboť je po nemoci.

Autobus nás dopravil pod bájnou horu Blaník, kde jsme na parkovišti vystoupili a u vstupního panelu NS si zahráli pár her. Například Draky a hru s gumovou slepicí. Pak jsme stoupali vzhůru až k Veřejové skále, kde Katka objevila symbol 4P a já (Míša) dopis od pana S.T., který nás odkazoval na vrchol Blaníku – k rozhledně. Nikdo nic nenamítal, a tak jsme šli. Brzy poté byl nalezen další dopis, který našla Andrea. V něm byla hádanka, kterou se nakonec podařilo vyluštit Kájovi. Další zpráva od S.T. na nás čekala na vrcholu Malého Blaníku. S kopce se šlo hezky, ale jelikož nám počasí moc nepřálo a některým z nás začala být zima, vymysleli naši průvodci další hru: Potopa, která nás zahřála. Při stoupání k vrcholu jsme se pokoušeli o bobříka mlčení – většině se to podařilo... Za odměnu se nám naskytl krásný pohled na zříceninu kaple s obrovským smrkem uvnitř. Chtěli jsme ji prozkoumat, ale čekal na nás další úkol. Ve skupinkách jsme museli překonat překážku v podobě sítě, což se nám po mnohých peripetiích, kdy jsme začínali znovu a znovu, nakonec podařilo. Zjistili jsme, že důležité je se nejdříve poradit – vytvořit strategii a pak si vzájemně pomoci – pak se dá úkol splnit. Ve zřícenině na nás čekala truhla plná písmenek, vzali jsme je s sebou, neboť, kdo ví..třeba je budeme potřebovat. Vzali jsme také pro Báru. Než přijel autobus, zahráli jsme si ještě pár her.

Po návratu jsme si připravili chutné „papáníčko" a vyprávěli Báře, co jsme dnes všechno zažili. Pak přišla Lenka a řekla nám, že venku svítí podivné světlo. Všichni byli nervózní, ale současně i natěšení, co se bude dít. Venku jsme zjistili, že tam podél cesty hoří svíce. Usoudili jsme, že to asi bude další výzva záhadného muže, a tak jsme se vydali do tmy. Na konci cesty byla tabulka
s písmeny a souřadnicemi. Na ni jsme položili kartička z Malého Blaníku a z písmenek jsme sestavili slovo „ Prožij". A to zároveň znamenalo odhalení záhady prvního „P". Bylo to hezké zakončení na události bohatého dne.

Napsaly: barča Havlíčková a Míša Hofnerová

Expedice 4P 6. 10. 2010

čtvrtek 7. 10.

Vstávali jsme v půl osmé a v kuchyňce ekocentra jsme si udělali snídani. Kdo potom chtěl, mohl si jít něco koupit. Program v ekocentru začal rozcvičkou, kterou vedl Jirka a také jsme se dozvěděli, co nás dnes čeká. Jirka a obě Jany uvedli další program scénkou s tatrankou. Naším úkolem bylo vytvořit myšlenkou mapu týkající se tatranky. Zpočátku jsme tápali, ale pak jsme vytvořili mapy dost obsažné. Na mapu jsme zaznamenali vše, s čím výroba tatranky souvisí – suroviny, dovoz, spotřebitel, obal, odpad....

Po svačině jsme ve skupinkách začali pátrat po původu výrobků a zjišťovali jsme, co znamenají některé symboly na obalech. Vytvořili jsme 5 skupin a zaměřili se na 5 oblastí: mléčné výrobky, ovoce a zelenina, oblečení, masné výrobky a čokoláda a kakao. Na zjištění a zpracování jsme měli necelé 2 hodiny a tak jsme se hned vydali pátrat do místních obchodů. V ekocentru jsme pak seznámili ostatní s tím, co jsme zjistili a společně jsme zaznamenali na mapě světa, odkud se
k nám zboží dováží. Každý světadíl byl zastoupen, ale ukázalo se, že českých výrobků je na pultech obchodů docela dost – například mléčných výrobků. Také jsme odhalili význam značek: FAIR TRADE, EKOLOGICKY ŠETRNÝ VÝROBEK a ČESKÁ KLASA.

Po obědě nás čekala na zahradě ekocentra hra, při které jsme plnili určité úkoly a hodně se při tom naběhali a vyblbli. Ve hře jsme se opět věnovali původu věcí. Na stanovištích jsme házeli kostkou a podle toho, co padlo, jsme dostali úkol: počítat do 100 kraviček, vytvořit reklamu, běhat pozadu... Na zvládnutí všech stanovišť byl limit. Soutěžící pracovali ve skupinkách nebo samostatně. Odměnou byla jedna tatranka pro každou jednotku, a tak někteří pracovali raději sami s vidinou celé tatranky. Po skončení akce jsme zjistili, že úkolů bylo hodně, a tak jedinec neměl šanci uspět. Skupinky se o tatranku sice dělili, ale jednotlivci nedostali nic. Po skončení jsme se opět přesunuli do budovy a napsali o dnešním dni dopis panu S.T., který nás o to v dopise, který jsme našli ráno za dveřmi, žádal.

Po večeři jsme dali dopis za dveře a hlídali, zda si pro něj S.T. příjde. Večer jsme měli volno, a tak se někteří vysprchovali a většina byla u kluků na pokoji na „mejdanu" V 22 hodin jsme šli spát.

Napsaly: Šárka Hudčeková, Kata Dolejšová, Áďa Krejčová

Expedice 4P 6. 10. 2010

pátek 8. 10.

Opět jsme vstávali po 7 hodině, ale dnes se nám nechtělo.. Už včera večer Radim zjistil, že je za dveřmi dopis, a tak jsme jej ráno vzali dovnitř. S přečtením jsme počkali až do ekocentra. V dopise byla opět hádanka: „ Nad zámkem ční do výše, stojí, ale nedýše. Když nad hlavou má slunce, dolehne ti do uší, jak její tvrdé srdce dvanáctkrát mocně zabuší. S.T."

Podařilo se nám zjistit, že tajemný muž hovořil o zvonu. Tím nám ovšem prozradil, kam máme
v rámci expedice jít – totiž do parku na zámek, a to přesně v poledne.

Nyní však na nás čekal další úkol, s kterým jsme se měli „poprat". Tato aktivita byla zaměřena na práva zvířat. Nejdříve jsme ve skupinkách zpracovávali témata a pak jsme se zapojili do tvorby zákona o ochraně zvířat jako ochránci, podnikatelé a výrobci. V daných materiálech jsme se například seznámili s testováním kosmetických výrobků na zvířatech. Společně jsme se pak vytvořili návrh zákona, do kterého jsme dali požadavek zakazující testování na zvířatech. Také jsme zakázali chov kožešinových zvířat a doporučili nosit umělé kožešiny.

Najedli jsme se a pořád hlídali čas, abychom byli včas ve věži. Vašek si sbalil věci a odjel autobusem dříve, neboť ho dnes čekala ještě jedna kulturní akce a my jsme se společně vydali do zámku a ve věži čekali na zvuky zvonu. Těch jsme se nedočkali, ale přesto jsme dopis nalezli
a v něm další „P" , které znamenalo „Přemýšlej".

Odešli jsme na oběd, uklidili pokoje a sbalili se . Ještě před odchodem jsme si prohlédli záchrannou stanici, nejvíce nás okouzlil rys Míša a mluvící krkavci. Pak už jsme se jen rozloučili
s našimi hostiteli a vydali se směrem na nádraží. Z Vlašimi nás vlak dopravil postupně do Benešova, Prahy Rakovníka a domů. Tím ale naše expedice zdaleka neskončila – zbývá totiž objevit zbývající 2 „péčka". To se nám snad podaří až na jaře, kdy naše expedice bude pokračovat druhou částí.

Napsala: Šárka Hudčeková
Doplnila: Vlastimila Knappová

Expedice 4P 6. 10. 2010