Výlet mladých ekologů do CHKO Kokořínsko 24. – 27. 5. 2012

27. 05. 2012

Do čtyř dnů zasáhl poznávací výlet mladých ekologů naší školy, kteří se pod pedagogickým dohledem pana učitele Koníře a paní učitelky Knappové vypravili za krásami a zajímavostmi Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. O své postřehy se s námi podělili dva z účastníků – Radim Měchura ze 7. třídy a Eva Konířová z 5. třídy.

čtvrtek 24. 5.

Radim Měchura napsal:

Výlet na kolech pořádal DDM v Rakovníku. Jesenickou výpravu tvořilo sedm žáků, dále pan učitel Koníř a paní učitelka Knappová. V Rakovníku jsme do přívěsu za autobusem naložili kola a zamířili do Bělé pod Bezdězem. Pětatřicet kilometrů před cílem nás autobus vysadil pod Vrátenskou horou. Trasa vedla na hrad Houska, který jsme si samozřejmě prohlédli. Poté jsme se jeli ubytovat do Bělé pod Bezdězem do chatové osady Pohádka.

Eva Konířová napsala:

Výlet do CHKO Kokořínsko začal ve čtvrtek 24. května v Rakovníku. Tam na nás čekal autobus
s přívěsem na kola. Tímto autobusem jsme dojeli až pod Vrátenskou horu, kde jsme na kola nasedli. Ještě musím napsat, že s námi cestovali i žáci ze 3. ZŠ Rakovník.
Šlapali jsme do kopce až k Vrátenské rozhledně. Z rozhledny se naskýtal krásný výhled, což byla odměna za naši námahu. Dalšími zajímavými místy na naší cestě byly hrad Houska a pískovcové domy. Teprve potom jsme zamířili do Bělé pod Bezdězem, kde budeme mít ubytovnu. Ujeli jsme celkem 35 kilometrů.

Výlet mladých ekologů do CHKO Kokořínsko 24. 5. 2012

pátek 25. 5.

Radim Měchura napsal:

Dnes byla před námi trasa dlouhá zhruba 65 kilometrů, která vedla bývalým vojenským prostorem Ralsko. Cestou jsme sjeli na tehdejší ruské letiště Hradčany, které má délku 3,650 km – to jsme zjistili, neboť jsme ve skupince Káťa D., Káťa V., Péťa S. a já jeli až na konec a zpět. Stoupání na vrchol Ralsko vedlo přes neobydlené a stromy zarostlé sídliště, kde před lety žily rodiny ruských vojáků. Nejzazším místem naší dnešní cesty byl čedičový kopec Ralsko, odkud byl nádherný výhled do kraje. Ten se však naskytl pouze čtyřem statečným. Ostatní si alespoň prohlédli pískovcové útvary na Juliině vyhlídce, kde se nám také líbilo. Cestou zpět jsme projížděli oborou Židlov, kde se chovají vzácní zubři (cca 200 kusů). Škoda, že nám nebylo dopřáno některého potkat! Vrátili jsme se mírně unavení, o to víc jsme si však pochutnali na dobré večeři.

Eva Konířová napsala:

Ráno jsme vstali, posnídali a vypravili se na prohlídku starého letiště v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Zkoumali jsme, jak je veliké, a vyšlo nám, že je dlouhé více než tři kilometry. Podívali jsme se také na hangáry a pak jeli dál. Z vrcholu Ralsko bylo možné vidět skoro všechny kopce Máchova kraje. Na zpáteční cestě jsme minuli oboru pro zubry, ale žádného jsme nespatřili. Škoda. Ovšem počet najetých kilometrů byl úctyhodný – šedesát pět!

Výlet mladých ekologů do CHKO Kokořínsko 24. 5. 2012

sobota 26. 5.

Radim Měchura napsal:

Sobotní program zahrnoval prohlídku hradu Bezděz, odkud byl rovněž nádherný výhled do kraje. Odtud jsme pak sjeli ke známému Máchovu jezeru. Mohli jsme se vykoupat, což znamenalo příjemné osvěžení. Také jsme se projeli na šlapadle ve tvaru autíčka. S panem učitelem jsme pak sháněli špalíky k brzdám, ovšem neúspěšně. Ujeli jsme přibližně 62 kilometrů.

Eva Konířová napsala:

Dnes byl hlavním cílem hrad Bezděz. Kdybychom tušili, jaký k němu vede krpál! Ale výhled
z hradní věže stál za to.
Mnohem příjemnější byla jízda k Máchovu jezeru. Vykoupali jsme se a projeli se na šlapadlech. Ani se nám nechtělo vracet se na ubytovnu.

Výlet mladých ekologů do CHKO Kokořínsko 24. 5. 2012

neděle 27. 5.

Radim Měchura napsal:

Poslední den přibylo na naše cyklistické konto dalších padesát kilometrů. Viděli jsme zajímavé skalní útvary, kterým se říká pokličky. Před Mělníkem jsme pak vyměnili kola za pohodlné sedačky
v klimatizovaném autobusu. Náš výlet plný pohybu se tím naplnil.

Eva Konířová napsala:

Kokořínské pokličky – to je název podivuhodných pískovcových útvarů, na které jsme se dnes jeli podívat. Byly opravdu zajímavé. Potom jsme se vrátili k autobusu a těšili se domů, protože náš výlet končil. Dobrodružství na kolech zažili: Štefan Čerňák, Radim Měchura, Katka Dolejšová, Katka Vanická, Kája Pokorná, Péťa Sunkovská, Eva Konířová, pan učitel Petr Koníř a paní učitelka Vlastimila Knappová. Všem se nám to moc líbilo!

Výlet mladých ekologů do CHKO Kokořínsko 24. 5. 2012