Okresní kolo biologické olympiády 2015

23. 04. 2015

Okresní kolo biologické olympiády kategorie D

Okresním kolem pokračovala naše účast v biologické olympiádě. Do Rakovníka jsme na ni jeli ve čtvrtek 23. dubna v tomto složení: já (J. Rácová), Verča Končeková a Vojta Stibor ze sedmé třídy.

Biologická olympiáda probíhala v DDM. Začínala testem o dřevinách a ptácích v lese a pokračovala dvěma poznávačkami a laboratorní prací. První poznávačka (20 exponátů) se týkala živočichů. Měli jsme v ní živého ježka východ-ního a řadu vycpanin a obrázků. Ve druhé jsme poznávali rostliny, houby a jeden mech (také 20 položek). Bylo to docela lehké.
A laboratorní práce? Bez mikroskopů nic moc! Podle klíče jsme přiřazovali názvy větvičkám tisu, borovice a modřínu.

Jakmile jsme byli s prací hotovi, šli jsme se podívat na zvířata a nasvačit se. Mezitím se zpracovávaly výsledky. Na vyhlášení jsem se pak dozvěděla, že jsem obsadila celkové
2. místo a že postupuji do krajského kola. To se bude konat 20. května v Mělníku.

Napsala Julie Rácová, VI. třída

Výsledky (.xls)

Okresní kolo biologické olympiády kategorie C

 Okresní kolo biologické olympiády kategorie C (8. a 9. třída) proběhlo v Klubu DDM Rakovník v pondělí 27. dubna. Na soutěž se vypravila i naše trojice ve složení Míra Lisner z deváté třídy, Bára Svatoňová a já (Ján Jašek). Jela s námi paní učitelka Knappová.

Součástí olympiády byla poznávačka rostlin a živočichů, test a laboratorní práce. Nejlépe z nás si vedl Míra Lisner, který obsadil výborné 2. místo, Bára byla čtvrtá a já jsem skončil dvanáctý. Musím ještě dodat, že jsme si na místě mohli prohlédnout řadu exotických živočichů, například krajtu královskou, agamu límcovou, užovku červenou, leguána a další. Biologická olympiáda byla velmi zajímavá a poučná.  

Napsal Ján Jašek, VIII. třída

Výsledky (.xls)

o. k. biologické olympiády kat. C, 2015